Francúzsko: Ľavicový tábor v prvom kole parlamentných volieb jasne zvíťazil

11.06.2012 Celý región

Paríž 11. júna (TASR) - Po nedeľňajšom prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku je prezident Francois Hollande a jeho spojenci z ľavicového tábora na najlepšej ceste zabezpečiť si v Národnom zhromaždení absolútnu väčšinu.

Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených v noci nadnes francúzskym ministerstvom vnútra, získali ľavicové strany na čele s Hollandeho Socialistickou stranou (PS) 46,77 percenta hlasov. Konzervatívny Zväz za ľudové hnutie (UMP) bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho a jeho spojenci dostali len 34,07 percenta hlasov. Krajne pravicový Národný front (FN) volilo 13,6 percenta Francúzov. Volebná účasť bola na francúzske pomery dosť nízka a dosiahla 57 percent, čo je približne o 20 percent menej ako v prezidentských voľbách.

Podľa spresnených prognóz môžu socialisti a ich spojenci získať v Národnom zhromaždení 283-329 kresiel. Táto komora parlamentu má 577 členov a absolútna väčšina predstavuje 289 mandátov.

UMP v porovnaní s prvým kolom volieb pred piatimi rokmi výrazne stratil a so svojimi spojencami obsadí len 210-263 kresiel. Najviac mu uškodila slabá účasť voličov.

V parlamente bude zastúpený aj Ľavicový front, ktorému sa ujde 13-19 kresiel. Hoci FN získal v celoštátnom meradle takmer 14 percent hlasov, bude mať maximálne troch poslancov, keďže menšie strany bez partnerov znevýhodňuje väčšinový volebný systém.

Vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike EÚ, tak s veľkou pravdepodobnosťou nenastane tzv. kohabitácia, teda že ľavicový prezident bude musieť vládnuť s pravicovým parlamentom. Naopak, krajina speje prvýkrát k tomu, že ľavicový prezident sa bude môcť oprieť o tiež ľavicovú väčšinu v oboch komorách parlamentu, pretože Senát ovládajú socialisti a ich spojenci už od minulého roku.

Už v prvom kole volieb si mandát zabezpečili dvaja členovia Hollandeho vlády, pretože vo svojich volebných obvodoch získali viac ako 50 percent hlasov. Sú to minister zahraničných vecí Laurent Fabius a premiér Jean-Marc Ayrault. Do druhého kola (17. júna) postúpili tí, ktorí získali aspoň 12,5 percenta hlasov.
 

Vyberte región